Avarcas (ook bekend als Menorquinas) zijn stijlvolle Spaanse sandalen, die sinds de eerste helft van de twintigste eeuw op traditionele wijze op Menorca worden gemaakt.

Omdat het landschap op Menorca steil en rotsachtig is, hadden de boeren en herders in de negentiende eeuw behoefte aan sterk en flexibel schoeisel. De avarca bood hier uitkomst. Avarcas worden met de hand vervaardigd. Een traditie die al generaties van vader op zoon word doorgegeven.

De oorspronkelijke avarcas werden tot het begin van de twintigste eeuw volledig gemaakt van dierenhuiden.

Door de introductie van de auto in het begin van de twintigste eeuw besloot men de versleten rubberen banden, die niet langer bruikbaar waren als autobanden, te hergebruiken voor de zool van de avarca. Tegenwoordig wordt de zool ook vervaardigd van microcellulair rubber om de avarcas lichter te maken.

Castell is een familiebedrijf dat sinds jaar en dag avarcas op traditionele wijze – dus met de hand – vervaardigt. Castell staat bekend als pionier onder de fabrikanten van avarcas en onderscheidt zich ten opzichte van haar concurrenten door de innovatieve wijze waarmee zij inspeelt op het hedendaagse modebeeld.

Zo durfde Castell het als eerste aan om avarcas in nieuwe kleuren en van nieuwe materialen te maken, zonder daarbij de eigenschappen van de traditionele avarcas teniet te doen.

Naast de traditionele avarcas maken onder andere ook modellen met sleehak onderdeel uit van de uitgebreide collectie van Castell.

Bezoek onze webshop om een indruk te krijgen!